facebook

Sabtu, 10 November 2012

ATAP BOCOR (PROSES PENUKARAN RABONG)

Saya telah dihubungi oleh Dr George dari Klinik Haiwan PETCARE tempoh hari. Beliau menghubungi saya kerana terdapat aliran air yang mengalir melalui dinding. Apabila hujan turun dengan lebat, air hujan itu akan mengalir masuk kedalam klinik haiwan dan menyebabkan lantai basah. Ini merupakan satu masalah yang besar kerana didalam klinik terdapat pelbagai barangan yang sensitif kepada air dan terdapat juga haiwan seperti kucing dan anjing yang menerima rawatan disitu.

Dr George meminta saya membuat pemeriksaan apakah puncanya air boleh mengalir melalui dinding tersebut.Setelah dibuat pemeriksaan saya dapati rabong atap genting telah bocor (rosak).Oleh itu Dr George  meminta saya membaiki dan menggantikan sahaja rabong atap yang rosak itu.


Gambar diatas ini, menunjukkan rabong atap yang belum dibaiki. Terdapat sepihan atap yang telah pecah dan tercabut. Terdapat juga atap-atapnya yang  telah reput. 

Gambar ini menunjukkan proses membuka dan memasang semula rabong atap.

  • Gambar 1 dan 2 - adalah proses membuka rabong atap.
  • Gambar 3 dan 4 - proses melapisi zink dan atap genting.
  • Gambar 5 dan 6 - proses melapis zink sekali lagi.
  • Gambar 7 dan 8 - rabong atap tadi telah di sendal dengan atap-atap yang telah pecah bagi mengelakkan dari ditiup angin.

NOTA/PUNCA:
  • Angin - angin yang kuat boleh mencabut mana-mana bahagian atap yang tidak disusun dengan sempurna. Ia juga boleh menyebabkan atap bergerak sedikit dari kedudukkan asal.

  • Hujan - hujan yang lebat dan kerap boleh menyebabkan atap bergerak dari kedudukkan asal.Ia juga boleh mengumpul bendasing seperti daun-daun kering, batu-batuan dan serpihan kaca ke satu tempat dan akhirnya ia boleh menyebabkan pengaliran air tersumbat.
  • Atap - atap yang telah lama/usang, penggunaan bahan yang tidak berkualiti dan penyusunan atap yang tidak betul.No. tel : 012 - 6379460

Tiada ulasan:

Catat Ulasan