facebook

Isnin, 20 Mei 2013

SALURAN KUMBAHAN 'GULLY TRAP' TERSUMBAT DI SUBANG JAYA

Hari ini saya akan tunjukkan gambar-gambar yang diambil sewaktu saya membersihkan saluran kumbahan yang tersumbat di Subang Jaya, Selangor. Rumah yang didiami oleh pelanggan ini selama lebih 20 tahun mengalami masalah floor trap yang tersumbat. Menurut pemilik rumah, bilik air dan ruang dapurnya seringkali  mengalami masalah air kumbahan dari sinki dapur dan tandas bertakung di lantai dan mengeluarkan bau yang sangat busuk. Beliau telah memanggil beberapa orang tukang paip bagi membaiki saluran kumbahan yang tersumbat itu, namun masih lagi mengalami masalah yang sama.

Setelah diperiksa saya dapati saluran kumbahan ini, terdapat banyak lelemak keras yang tersalut disekeliling saluran kumbahan itu. Ini bermakna lelemak tersebut telah lama terkumpul di situ. Gambar-gambar yang diambil ini mungkin menjijikkan bagi sesetengah orang. Sebelum ini saya telah pernah menyiarkan beberapa entri mengenai saluran kumbahan tersumbat di SINI dan SINI.

Gambar 1
Ini adalah floor trap yang terdapat dilantai dapur.

 Gambar 2
Apabila dibuka penutup floor trap tersebut kelihatan saluran itu dipenuhi dengan lelemak yang keras dan membeku. Manakala gambar disebelahnya pula adalah floor trap di tandas. Kelihatan air yang bertakung.

 Gambar 3
Ini adalah 'gully trap' yang terletak dibahagian belakang rumah/dapur. Air kumbahan ini melimpah dan tidak memasuki ke bahagian mainhole. Ini adalah salah satu punca rumah ini berbau busuk.

 Gambar 4
Ini adalah mainhole yang berada dibahagian laluan pejalan kaki dibelakang rumah. Setelah saya membuka penutup mainhole, tiada aliran air disitu. Ini bermakna air kumbahan tidak melalui/memasukki mainhole. 

 Gambar 5
Ini adalah proses mengepam bagi menghancurkan lelemak tersebut. Setelah disiram dengan air panas saya menggunakan rotan/rodding bagi menghancurkan lelemak itu.

 Gambar 6
Setelah proses mengepam lelemak itu dilakukan beberapa kali, lelemak itu mengalir keluar ke gully trap. Kelihatan ketulan-ketulan lelemak yang tidak cair.

 Gambar 7
Mainhole tadi yang tiada aliran air telah mula dimasukki air.

 Gambar 8
Floor trap yang tersumbat dipenuhi lelemak keras telah tidak kelihatan disekeliling saluran kumbahan itu. Ini adalah proses membersih semula lantai yang dilimpahi lelemak cair.

 Gambar 9
Telah siap sepenuhnya.


No. Tel: 012-6379460Tiada ulasan:

Catat Ulasan