facebook

Jumaat, 15 Februari 2013

MEMBERSIH DAN MEMBAIKPULIH KAWASAN TANGKI AIR

Hari ini saya tunjukkan gambar-gambar yang diambil sewaktu membaikpulih kawasan atas bumbung dimana letaknya tangki air. En. Faisal yang tinggal di SS 2, Petaling Jaya  mengalami masalah air yang menitik ke dalam rumah dari  atas  bumbungnya. Beliau tidak dapat mengenalpasti apakan puncanya. Oleh itu beliau telah memanggil saya bagi mencari punca dan membaiki semula tempat itu.


GAMBAR 1

Ini adalah kawasan dimana terdapatnya tangki air. Dikawasan ini terdapat pelbagai bahan buangan yang diletakkan disitu. Selain dari itu, terdapat pokok-pokok renek yang tumbuh dimerata-rata tempat.


GAMBAR 2

 Beginilah kesan daripada  kebocoran itu. Ia telah menyebabkan cat di dinding merekah dan berkulapuk.


 GAMBAR 3
 Saya telah membersihkan kawasan tangki air tersebut. Setelah itu dibina tembok sempadan yang memisahkan antara rumah jiran sebelah. Ia adalah bertujuan mengelakkan air yang mengalir dari rumah jiran tidak akan memasukki ke rumah beliau.


GAMBAR 4
 Setelah siap dibersihkan kawasan tadi, baharulah diketahui punca kebocoran itu terletak di lantai yang menjadi laluan  saluran air.


GAMBAR 5
Saya telah membaikpulih  kawasan yang bocor itu dengan menyimen semula lantai tersebut. Selepas itu ia disapu dengan water proofing. Setelah kesemua proses-proses tadi dilakukan beginilah hasilnya, tiada lagi kebocoran.No. tel : 012-6379460


Tiada ulasan:

Catat Ulasan